zahid.info, 2020-07-31 17:08

Камери автофіксації порушень ПДР: головна користь і плани поліції

Камери автофіксації порушень правил дорожнього руху функціонують в Україні вже два місяці. Сказати, що водії не стали акуратнішими на дорогах – не можна: поліція констатує раельне зниження кількості зафіксованих порушень. Адже, як відомо, за перші 8 хвилин роботи після встановлення першої камери було зафіксовано 262 випадки перевищення швидкості.

Подія була настільки резонансною, що про неї в Twitter написав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

"О 00:00 годин запущена система автофіксації перевищення швидкості. За 8 хвилин 45 камер зафіксували 262 перевищення", – написав міністр.

Та з кожним днем камери фіксують все менше порушень. Зокрема, другий місяць роботи камер по всій Україні показав, що водії все ж стали "слухнянішими". Втім кількість сукупних порушень ПДР за два місяці роботи камер – однаково вражає.

Так, за два місяці роботи нові камери автофіксації зафіксували понад 1 млн автомобілів, які перевищили швидкість. Та з плином часу, тобто чим довше камери працюють, тим менше відбувається порушень. Про це повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький.

"Зараз – понад 1 мільйон зафіксованих порушень ПДР. Крім того, кількість таких правопорушень знижується. Наведу такий приклад: в перші дні камери фіксували до 57 тисяч порушень, а зараз в середньому 10 тис. – 12 тис. за добу. Бачимо, що водії стали більш дисциплінованими", – розповідає Білошицький.

Однак, заради справедливості треба відзначити, що сьогодні в Україні функціонують лише 50 таких камер. І показники зниження порушень ПДР в зонах їхньої фіксації зовсім не означають, що на ділянках, де немає такої апаратури, водії стали законослухняними. Щоправда, таку статистику порівняти складно, адже для порівняння потрібна знову-таки формальна онлайн-фіксація порушень ПДР.

Крім того, зі слів самих водіїв, зараз ці камери працюють "прозоро". Тобто якщо водієві треба, він з легкістю може знайти інформацію про те, де саме встановлено камери, і, прямуючи з точки "А" в точку "Б", або об'їхати ділянки з камерами, якщо він не впевнений у своїй законослухняності, або просто дотримуватися усіх правил дорожнього руху на ділянках роботи камер автофіксації.

Наприклад, дані про камери в Києві та на основних ділянках республіканських доріг – вже не секрет. Ба більше, існують спеціальні мобільні додатки, які "знають", де і на яких дорогах розташовані камери автофіксації, і попереджають водія про наближення до відповідних ділянок.

Так чи інакше, але недбайливі водії, які все ж "потрапили в об'єктив", мусять стикатися з оплатою штрафу. Хоча й не всі водії з цим згодні.

Зі слів Олексія Білошицького, за ці 2 місяці кілька водіїв не погодилися з постановами поліції і подали позови до суду, оскаржуючи "листи щастя" і штрафи. Та вони однаково змушені платити, оскільки в даному випадку закон на боці поліції.

"Суди відповідно до законодавства відмовили порушникам", – уточнив Білошицький.

Як ми з'ясували, з початку 2020 суди розглянули сотні адміністративних справ, коли любителі швидкості намагалися оскаржити свої штрафи. Йдеться не тільки про фіксацію порушення за допомогою камер, але й за допомогою приладів TruCam. У матеріалах більшості з таких справ сказано, що водії розганяються в межах міст до 90-97 км/год, хоча швидкість не мала перевищувати 50 км/год. Як з’ясувалося, деякі з водіїв намагаються довести судам, що прилади, якими користуються поліцейські – без пломби і їхні свідчення сумнівні. Втім, суди беруть під сумнів такі відомості.

Водночас, днями поліція заявила, що збільшила кількість ділянок, на яких використовуватиме лазерні вимірювачі швидкості.

Втім, до кінця року в Україні планують в 6 разів збільшити кількість камер автофіксації порушень. Як йшлося вище, зараз їх встановлено 50 штук, але планується, що до кінця року завдяки місцевій владі з'явиться ще 250. За цей час деякі з камер зафіксували лихачів-"рекордсменів". Як з’ясувалося, в Україні не рідкість, коли водії розганяються до 227 км/год.

Проте одним з найскандальніших питань залишається таке, коли штрафують власника авто, а не того, хто був за кермом. Як роз'яснили копи, щоб повідомлення приходило саме порушнику, власник мусить зареєструвати факт передачі автомобіля в користування іншій особі.

Адже в планах "розширення завдань" для камер автофіксації є також те, що система нових камер почне фіксувати не тільки перевищення швидкості, але й порушення правил парковки, й інші порушення.

Та навіть той факт, що кількість порушень ПДР значно зменшилася в місцях розміщення камер – вже говорить про те, що певної профілактичної мети досягнуто.

Источник: zahid.info
Новости по теме:

штраф полиция ПДД
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть