zahid.info, 2020-04-22 13:54

Politico: коронавірус вбиває готівку

Politico: коронавірус вбиває готівку

Магазини зачиняються по всій території США. А ті, які досі відкриті, відмовляються приймати готівку. Покупці перемкнулися на замовлення на Amazon і Walmart.com. 

Багато ресторанів, які досі відкриті в країні, не приймаються готівку й стараються працювати без будь-якого контакту, вимагаючи від клієнтів сплатити за замовлення спочатку онлайн, - пише Politico. Те, що раніше вважалося старим і надійним способом заплатити за товари і послуги, тепер розглядається як небезпечна незручність. Фізичні гроші передаються з рук в руки, змушують людей наближатися один до одного менш ніж на 2 метри. Вони вкриті невідомо чим.

"Чи хочу я взяти річ, яку ви щойно тримали в своїх руках? Ні", - каже гарвардський економіст Кеннет Рогофф, який виступає за безготівкове суспільство. Він прогнозує, що поточна криза "точно змусить людей віддати перевагу кредиту й дебету замість готівки".

Як влучно написав у Twitter користувач @DonGone5 минулого тижня: "Досі ніхто не приймає готівку. Банкнота в $10 лежить в моєму гаманці так давно, що Александер Гамільтон на них вже застрелився". Вакуум в багатьох випадках заповнюють електронні платежі, тому що вони швидкі, чисті й прості. Такий різкий перехід - це велика можливість для технологічних фірм, таких як гігант PayPal, який також володіє додатком Venmo. Виконавчий директор компанії Даніель Шульман сказав, щоденна кількість нових користувачів, які реєструються в PayPal, вдвічі більша, ніж до пандемії коронавірусу. Компанія Square, яка теж займається електронними переказами під керівництвом виконавчого директора TWitter Джека Дорсі, почала отримувати дзвінки від великої кількості продавців, чиї клієнти не хочуть торкатися до будь-яких поверхонь.

Деякі зміни можуть бути тимчасовими, а деякі - навпаки. В Кремнієвій долині щось викликає захват, а інше - тривожить. Роками технологічні компанії просували більш віртуальну й менш засновану на готівці систему платежів, вмовляючи регуляторів позбавити їх обмежень, якими керуються традиційні банки. Тепер у США уряд сам рухається в цьому напрямку. Але різкий стрибок з паперових грошей на електронні також тривожить тих, хто дивиться на старших і бідніших людей в Америці, які традиційно більш схильні використовувати готівку або через брак технічних знань, або через звички.

"Навіть під час пандемії у нас є ті ж уразливі люди, які були й раніше. У яких немає доступу до банків чи кредитних карток", - сказала прихильниця готівки й колишній член Наглядової ради Сан-Франциско від Демократичної партії Валлі Браун.

Є й ідеологічні причини триматися з паперові гроші. Серед сильних сторін готівки її універсальність. Крім того, її важко відстежити, що дає американцям можливість, наприклад, робити анонімні пожертви церкві чи жити в безпеці, не боячись переслідування за погляди.

Більше 200 років паперові гроші були в серці американської економіки. Як близько коронавірус може підвести до того, щоб "вбити" готівку? І чи готове суспільство до цього? Фінансові звички тяжко зламати. Минули роки, перш ніж банкомати змогли справді замінити походи в банківську касу. Тепер в США через машини знімають з рахунків близько 5 мільярдів доларів щороку.

Деякі ознаки говорять про те, що готівка навряд чи зникне. Пандемія COVID-19, як і більшість надзвичайних ситуацій, змушує людей робити запаси паперових грошей. Дані Федерального резерву США свідчать про невеликий стрибок у попиті на американську валюту по всьому світі. Але при цьому, пандемія багатьох змусила змінити свої звички щодо витрачання грошей буквально за день.

Приміром, мережа продуктових магазинів Publix роками відмовлялася від Apple Pay. І от тепер 1200 її магазинів почали використовувати цю платіжну систему. Уряд США теж заохочує американців отримувати державну допомогу через електронні перекази замість паперових чеків.

Для фірм у сфері фінансових технологій, які розробляють додатки й інфраструктуру для підтримки мобільного банкінгу й цифрових платежів, такий тип економіки - це давня мрія. Окрім гравців на зразок PayPal, які працюють виключно в інтернеті, існують і компанії, такі як Standard Cognition, автор повністю автоматизованих крамниць без готівки. Покупці просто беруть товари, а штучний інтелект за допомогою камер відстежує покупки і автоматично знімає з платіжної чи кредитної картки вартість за них.

"Ми позбулися фізичного дотику", - каже виконавчий директор компанії Джордан Фішер.

Адвокати переходу на цифрові гроші також наголошують, що перекази відбуваються миттєво. В той час, як чек у поштовому конверті може йти кілька днів. Однак, відмова від готівки через коронавірус - це погані новини для тих, хто не має доступу до банків, карток або просто вирішив не користуватися всім цим. Минулого року влада Сан-Франциско ухвалила заборону безготівкових крамниць. Це одна з причин, чому безконтактний демонстраційний заклад Standard Cognition все ще приймає паперові долари.

Источник: zahid.info
Новости по теме:

карантин Covid-2019
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть