zahid.info, 2020-10-02 17:15

Український ПЕН оприлюднив заяву щодо вилучення української літератури із тестових завдань для ЗНО

Український ПЕН оприлюднив заяву щодо вилучення української літератури із тестових завдань для ЗНО

У заяві, яку оприлюднив pen.org.ua, повідомляється, що українські письменники, журналісти, науковці, перекладачі й видавці висловлюють занепокоєння щодо ініціативи Українського центру оцінювання якості освіти скасувати обов’язкове комплексне зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури для більшості спеціальностей. Згідно з Проєктом умов прийому до закладів вищої освіти на 2021 рік”, опублікованим для громадського обговорення на сайті Міністерства освіти і науки України, обов’язковим залишиться тільки ЗНО з української мови, натомість комплексний тест з української мови та літератури стане необхідним лише для вступників на окремі гуманітарні спеціальності.

Проєкт, поданий нібито задля полегшення вступу абітурієнтам, насправді є черговим кроком до знецінення та маргіналізації української літератури не лише як предмета навчання, але і як цілої сфери гуманітарного знання. Більшість випускників, знаючи, що цей освітній предмет не буде потрібен їм під час вступу, не приділятиме вивченню української літератури належної уваги і сприйматиме її суто як перелік умовних назв та імен. Окрім того, художня література є джерелом естетичних, моральних та духовних цінностей, і виведення її з поля інтересів школярів призведе до знецінення виховного, пізнавального та ідеологічного потенціалу літератури.

Попри позитивні зміни, які відбулися у шкільній програмі з літератури в останні роки, наші учні часто виходять зі школи з переконанням, що українська література “нецікава”, “сільська”, “сповнена страждань і плачів”. Тим часом як книжки українських авторів перекладають на десятки іноземних мов, вони здобувають престижні міжнародні нагороди і мають поціновувачів по цілому світу. Водночас у нашій освітній системі й досі часто можна натрапити на стереотипні уявлення про другорядність української літератури. І замість того, щоб ці стереотипи змінювати і впроваджувати сучасні підходи до викладання літератури, чиновники-освітяни демонструють нерозуміння ролі української літератури в освітньому і виховному процесі й маргіналізують її.

Ми переконані, що ЗНО з української мови та літератури має бути обов’язковим для всіх випускників шкіл. Адже саме читання для кожної освіченої й успішної людини ще зі школи є важливою культурною практикою, розвиває критичне мислення, здатність розв’язувати складні морально-етичні проблеми, служить умінню чітко і повно висловлювати думки, допомагає виховувати відповідальних і свідомих громадян. Класичні та сучасні літературні твори, з якими знайомляться учні у школі, є основою для об’єднання суспільства, бо виробляють спільні культурні коди й цінності. Нівелювання цієї ролі літератури у навчальному процесі нині, в умовах реальної та інформаційної війни з боку Росії, стає загрозою для державної безпеки України.

Члени Українського ПЕН виступають категорично проти скасування комплексного ЗНО з української мови та літератури, оскільки це рішення відкине Україну на багато років назад, знизить креативну потужність майбутніх поколінь і зруйнує конкурентоспроможність України у світі.

Ми закликаємо Український центр оцінювання якості освіти та Міністерство освіти й науки України відхилити запропоновані зміни у “Проєкті умов прийому до закладів вищої освіти” й зосередити свої зусилля на доопрацюванні переліку завдань для ЗНО з української літератури, щоб поглибити вивчення літератури у школі, зробити його методично та інформативно цікавим, навчити бачити літературу не як набір завчених фактів, а як джерело осмислення важливих питань індивідуального і суспільного буття.

 

Источник: zahid.info
Новости по теме:

ЗНО Український ПЕН
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть