• Главная
  • Новости
  • Политика
  • Діяльність Конституційного Суду заблоковано. ЗМІ пишуть, що це бунт частини суддів, які вимагають повернення Тупицького
zahid.info, 2021-06-11 09:43

Діяльність Конституційного Суду заблоковано. ЗМІ пишуть, що це бунт частини суддів, які вимагають повернення Тупицького

Діяльність Конституційного Суду заблоковано. ЗМІ пишуть, що це бунт частини суддів, які вимагають повернення Тупицького
Заплановані на 10 червня засідання Конституційного Суду не відбулися, за неофіційними даними, через бунт шести суддів, які вимагають повернути до суду його голову Олександра Тупицького. У березні 2021 року Володимир Зеленський скасував указ про призначення Тупицького суддею КСУ, після чого його не допускають до будівлі суду.

Інформацію про блокування КСУ також підтвердила постійна представниця Верховної Ради в суді Ольга Совгиря і постійний представник президента в суді Федір Веніславський.

ЗМІ наводять прізвища суддів, які заблокували засідання КСУ: Віктор Городовенко, Ірина Завгородня, Віктор Кривенко, Олександр Литвинов, Сергій Сас і Петро Філюк. Вони нібито в ультимативній формі зажадали допуску до засідань Тупицького.

За словами співрозмовника «Бабеля», мета суддів — показати, що без Тупицького робота Конституційного Суду буде паралізована.

У коментарі «Радіо Свобода» Веніславський пов’язав дії суддів КС із розглядом конституційності закону про ринок землі. Ще 3 червня було заявлене клопотання про повернення Тупицького й ще одного «відстороненого» Зеленським судді КС Олександра Касмініна. Клопотання, за даними «Бабеля», оголосила лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко, яка виступає проти ринку землі.

Чому ми пишемо «"відсторонений" суддя КС» у лапках?

Наприкінці березня Володимир Зеленський скасував указ президента-втікача Віктора Януковича від 2013 року про призначення Тупицького та Касмініна. У документі зазначено, що зробили це «з метою гарантування дотримання Конституції України, прав і свобод людини й громадянина, забезпечення державної незалежності та національної безпеки».

За законом президент не має повноважень звільняти суддів КСУ — це можуть зробити лише самі судді цього суду. Сам Тупицький та Касмінін оскаржують указ Зеленського у Верховному Суді, а група народних депутатів від «Європейської Солідарності» та «Батьківщини» звернулася до КСУ з вимогою визнати такі дії президента незаконними.

Згідно з даними на сайті суду, 10 червня він мав би розглянути питання щодо конституційності Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». (Детальніше про це читайте в нашому архівному матеріалі).

Совгиря також зазначала, що КСУ «мав продовжити розгляд низки резонансних справ», зокрема щодо медичної реформи та пенсійного забезпечення державних службовців.

У пресслужбі Конституційного Суду підтвердили, що засідання 10 червня так і не відбулося і судді не затвердили порядок денний, але називати причини відмовилися.

Источник: zahid.info
Новости по теме:

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть