zahid.info, 2021-09-16 13:33

Що буде, якщо метанові поклади розкриються в арктичних глибинах?

Що буде, якщо метанові поклади розкриються в арктичних глибинах?

На дні Північного Льодовитого океану, під товщею льоду лежить рідкий і твердий метан. Незначного підвищення температури океану може виявитися досить для того, щоб лід розтанув і газ вирвався назовні.

Фахівці досліджують цю область щороку, і щороку бояться виявити кратер на вершині одного з підводних пагорбів. Підстави вважати, що кратери одного разу з’являться, у вчених є: поруч з пагорбами під холодними водами Арктики – такі геологічні утворення знайшли неподалік звідси; передбачається, що вони сформувалися під час попереднього танення льоду 12 тисяч років тому.

Під шаром льоду тут – зріджений природний газ і його напівтверді субмолекулярного з’єднання з водою – гідрат метану. Технічно, пагорби – це зовсім не пагорби, а горби обдимання, особливі форми мерзлотного рельєфу, що утворюються при нерівномірному розподілі температур і тиску там, де роками не буває тепло. Раніше подібні освіти знаходили тільки на суші, в зоні вічної мерзлоти. За допомогою математичної моделі дна океану покриває його льодом вчені прийшли до висновку, що газ, що знаходиться в буграх, потрапив сюди з багатих на вуглеводні підлягають порід. Результати моделювання опубліковані в журналі Science.

Коли крижана кірка лопне і метан розчиниться в навколишніх водах, передбачити неможливо, але вчені вважають, що це може статися в будь-який момент в результаті навіть незначного підвищення температури води. Від рідкої води метан відокремлює близько 20 метрів льоду і тиск 390 метрів океану над ними. Коли метан вирветься з горбів, на їх місці залишаться кратери. Оцінити кількість газу, яке вивільниться, коли лід розтане, поки складно

Источник: zahid.info
Новости по теме:

метан
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть