zahid.info, 2020-05-28 17:45

The Economist: східну Європу чекає обвал економіки, як після падіння комунізму

The Economist: східну Європу чекає обвал економіки, як після падіння комунізму

З усіх континентів коронавірус вдарив по Європі найбільше. Але пандемія була більше метафоричним торнадо, а не ураганом. Вона розбила одних, але майже не зачепила інших. Східна Європа менше постраждала від COVID-19, ніж Захід. Навіть в межах Німеччини спостерігається ця закономірність.

Південна Європа постраждала більше, ніж Північ. Розрив між сусідами іноді вражає. Наприклад, смертність в Іспанії більш ніж в тричі вища, ніж в Португалії, а у Франції в чотири рази перевищує німецьку. Економічні наслідки теж будуть нерівними, - пише The Economist. Згідно з прогнозами, Центральна і Східна Європа особливо хиткі.

Це не означає, що інші частини континенту почуваються добре. В першому кварталі 2020 року ЄС зафіксував рекордне економічне скорочення. ВВП об'єднання зменшився на 3,5% у порівнянні з попереднім кварталом. Німецька економіка, яка лишається найбільшою в ЄС, стала меншою на 2,2% за той же період. Цифри за другий квартал, коли карантин став найбільш суворим в Європі, будуть набагато гіршими. Останні дані свідчать, що економічна активність ЄС в березні і квітні обвалилася на приблизно 30% у порівнянні з минулим роком. 6 травня Єврокомісія заговорила про "глибоку й нерівну рецесію", після якої ВВП союзу в цілому за підсумками року скоротиться на 7,5% і трохи більше в єврозоні. Деякі прогнози навіть ще більш похмурі. Інвестиційний банк Morgan Stanley говорить про обвал ВВП єврозони на 11% у 2020 році.

Глибина рецесії кожної країни буде залежати від тривалості карантину, ефективності дотримання соціального дистанціювання і сили споживання. Таку думку висловив економіст Morgan Stanley Джейкоб Нілл. В банку вважають, що німецька економіка цього року скоротиться на 8%, Французька - на 11%, а італійська - на 15%. Карантин в Німеччині був одним з найлегших у Європі. Заводи й громадський транспорт скрізь продовжував працювати. А крамниці, ресторани, перукарні, бібліотеки, зоопарки і деякі школи вже відкрилися. Франція, Іспанія й Італія були змушені ввести свої економіки в "коронавірусну кому".

У Східній Європі, як і в Німеччині, був відносно невисокий рівень зараження і смертності. Тому регіон зміг ослабити карантин раніше. Словаччина, наприклад, зафіксувала лише 1513 випадків COVID-19 і 28 смертей. Сусідня Австрія - 16557 випадків і 643 смерті. Східна Європа досить непогано впоралася з хворобою частково тому, що вона знала про свою уразливість. Через страх, що пандемія може дуже швидко розбити їхні системи охорони здоров'я, східні європейці швидко і жорстко закрилися на карантин і стримали поширення вірусу. Допомогло і те, що менше східних європейців їздять на лижні курорти в Італію чи Австрію, які виявилися гарячими точками пандемії.

Та все ж економічний біль на Сході може виявитися значно гіршим, ніж на Заході.

"Східна Європа ефективно розібралася з пандемією", - зауважив Річард Грівсон з Віденського інституту міжнародних економічних досліджень.

"Але ця рецесія буде такою ж важкою, як і в перехідні часи після падіння комунізму", - додав він.

В перші п'ять років після падіння Берлінської стіни в 1989 році річний ВВП країн колишнього радянського блоку обвалився більш ніж на 40%. Країни Східної Європи уразливі з трьох причин. По-перше, їхні економіки залежні від експорту. Тож їхній добробут залежить від попиту в інших країнах. На експорт товарів і послуг  у Словаччині припадає 96% від ВВП, 85% в Угорщині, 67% у Болгарії й 61% в Латвії. Для порівняння, в Іспанії ця цифра не перевищує 35%.

Друга причина в тому, що уряди країн Східної Європи мають меншу можливість виділити пакети екстреної допомоги. Вони не можуть дозволити собі великий бюджетний дефіцит, тому що інвестори не готові позичати їм гроші. У більшості країн низькі рівні державного боргу, але їхні кредитні рейтинги погані. Австрійський борг втричі вищий, ніж у Болгарії. Але, згідно з рейтингом Standard and Poor’s, австрійські бонди мають оцінку АА+, в той час як болгарські - BBB.

Третя ж причина в тому, що багато країн Східної Європи сильно залежні від галузі, яка найбільше постраждала від пандемії - туризму. Наприклад, в Хорватії він створює 25% ВВП. У Віденському інституті міжнародних економічних досліджень вважають, що хорватська економіка скоротиться на 11% у 2020 році.

Надію дає те, що Центральна Європа може отримати вигоду від своєї залежності від Німеччина, відновлення якої буде досить швидким. Зрештою, вона лишається найбільшим торговельним партнером Вишеградської групи (Чехії, Словаччини, Угорщини і Польщі). В Morgan Stanley очікують, що зростання Німеччини в 2021 році буде складати 6,4%.

А німецький бізнес дедалі впевненіше дивиться на потенційні результати цього року. Національні валюти теж можуть допомогти Східній Європі пережити кризу. У Віденському інституті міжнародних економічних досліджень вважають, що девальвація крони і злотого певною мірою допоможе Чехії й Польщі.

Грівсон вважає, що криза фундаментально зминіть деякі аспекти економіки Східної Європи. Деякі з цих змін будуть позитивними. Регіон може отримати вигоду від перенесення західноєвропейського виробництва з Китаю в країни, які розташовані ближче. Підйом онлайн-магазинів, який, швидше за все, продовжиться після пандемії, допоможе теж. Пов'язані сервіси, такі як служби колцентрів і логістики, можуть теж перейти в руки регіону.

Источник: zahid.info
Новости по теме:

Европа Кризис Covid-2019
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть