zahid.info, 2022-01-11 09:32

Нові штрафи для водіїв: "неправильні" шини і перевищення швидкості

Нові штрафи для водіїв: "неправильні" шини і перевищення швидкості

Що готують зареєстровані нардепами ініціативи?

Поки українці в затишному колі родини відзначали новорічні свята, парламентарі теж не гаяли часу. Напередодні Нового року у Верховній Раді було зареєстровано одразу кілька "санкційних" законопроекти для водіїв – вони стосуються як їзди із перевищеною швидкістю, так і технічних характеристик автівок. Дані ініціативи передбачають суттєве збільшення штрафів за порушення обох цих пунктів – нові суми сягатимуть позначки у 3400 та 8500 грн.

За перевищення швидкості – 3400 грн

Сьогодні положеннями ст. 122 КУпАП передбачено відповідальність за порушення установлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш як на 20 та 50 км/год. За це передбачено штраф у розмірі 340 грн та 1700 грн.

Втім, зареєстрований в період новорічних свят законопроект № 6463 "Про внесення змін до КУпАП щодо посилення відповідальності за перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів" передбачає розширення цього переліку.

Ініціаторами даного проекту Закону стали близько 30 нардепів від партії "Слуга Народу".

 

Як стверджують автори № 6463, найбільш небезпечним проявом порушення вимог ПДР, що призводить до особливо тяжких наслідків, є саме перевищення встановлених обмежень швидкості руху – які часто не відповідають дорожній обстановці.

"Таким можна вважати рух транспортного засобу в межах населених пунктів зі швидкістю 130 км на годину та вище – що становить перевищення обмеженої швидкості руху більш як на 80 км на годину. Зазначене порушення потребує суттєвого збільшення розміру стягнення, оскільки існуючий на сьогодні розмір штрафу об’єктивно не здатен зупинити вчинення адмінправопорушення", - йдеться у Пояснювальній записці.

Документ передбачає доповнення ст. 122 новою частиною – за перевищення швидкості руху більш ніж на 80 км/год порушник сплатить штраф у розмірі 3400 грн.

Окрім головного Комітету з питань правоохоронної діяльності, № 6463 має пройти розгляд ще в 6 профільних Комітетах.

А от органом, уповноваженим розглядати справи про правопорушення, передбачені ч. 5 ст. 122 КУпАП, пропонується визначити Нацполіцію або Військову інспекцію безпеки дорожнього руху Військової служби правопорядку у ЗСУ.

8500 грн – за "малюнок" на шинах

Та "зайшла" дана ініціатива до Ради не сама – того ж дня на розгляд керівництва Парламенту був поданий ще один тематичний законопроект. А стосується він, безпосередньо, технічних характеристик самого транспортного засобу.

Мова йде про № 6462 "Про внесення змін до КУпАП щодо посилення відповідальності за керування транспортним засобом, обладнаним шинами з порушенням установлених законодавством вимог".

"Проектом акта пропонується доповнити КУпАП новою статтею 121-3, якою передбачено встановлення посиленого рівня відповідальності за керування водієм вантажним автомобілем або автобусом, обладнаним шинами, залишкова висота малюнка протектора яких не відповідає вимогам законодавства", - зазначено у Пояснювальній записці до проекту Закону.

Зокрема, пропонується передбачити відповідальність за такі дії у виді накладення штрафу у розмірі 8500 грн.

У разі повторного вчинення такого порушення пропонується застосовувати до водія стягнення у вигляді позбавлення права керування транспортними засобами на строк від 6 місяців до 1 року.

Зараз же ч. 1 ст. 121 КУпАП за такі дії встановлено відповідальність у виді накладення штрафу у розмірі 340 грн, а ч. 2 цієї статті – у розмірі 680 грн.

"Зазначений розмір штрафу потребує суттєвого збільшення, оскільки об’єктивно не здатен зупинити вчинення адміністративного правопорушення через малозначність. Водієві повинно бути економічно невигідно платити великі штрафи, які можна спрямувати на покращення технічного стану транспортного засобу", - йдеться в документації законопроекту.

Та, перш ніж потрапити до сесійної зали, № 6462 мають оцінити у 7 профільних Комітетах Верховної Ради – 29 грудня законопроект був переданий на розгляд одного з них.

Источник: zahid.info
Новости по теме:

штрафи
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть