zahid.info, 2021-05-05 17:11

Світом поширюється новий небезпечний вірус томатів

Світом поширюється новий небезпечний вірус томатів

Виробники томатів у кількох країнах протягом останніх років мають проблеми з новим вірусом томатів, який вперше був виявлений в Ізраїлі  2014-го. «Вірус називається томатним вірусом коричневої ругози (ToBRFV)», – каже вірусолог Даг-Рагнар Блістад у NIBIO.

Зараз вірус поширився як на США, так і на кілька європейських країн. Він дуже стійкий і заразний, і як тільки він потрапляє у томатний сад, від нього важко позбутися. Він завдає шкоди плодам томатів, може вбити рослину цілком і, як наслідок, може призвести до великих втрат для розплідників томатів.

Дослідники NIBIO підрахували, що ймовірність спалаху вірусу дуже висока. Таким чином, Норвезьке управління з безпеки харчових продуктів дозволило програму моніторингу та картографування вірусу коричневої ругози томатів у Норвегії 2021-го. Норвезьке управління з безпеки харчових продуктів візьме зразки рослин томатів, а дослідники NIBIO проаналізують їх..

Тобамовіруси атакують лише рослини, але деякі з них настільки поширені, що містяться, наприклад, майже у всіх тютюнових. Найпоширенішими тобамовірусами в томатах є вірус тютюнової мозаїки (TMV) та вірус томатної мозаїки (ToMV). Сучасні сорти томатів виведені стійкими до цих двох вірусів. Тому ми не спостерігали таких атак у норвезьких теплицях з помідорами з початку 1980-х.

Норвезьке виробництво томатів – галузь, що зростає. У 2020 році понад 12 000 тонн помідорів коштували понад 400 мільйонів норвезьких крон, за даними Ради з питань співпраці зелених виробників. Розрахунки NIBIO також показують, що виробництво томатів у Норвегії стає більш екологічнім, ніж у Південній. Отже, новий вірус представляє собою велику небезпеку. «Якщо спалах в одному або декількох норвезьких розплідниках – це збитки і, виходячи з цього суми компенсації можуть становити від 10 до 100 мільйонів, залежно від обсягу», – говорить Блайстад.

 «Напади вірусу коричневої ругози у виробництві томатів дуже серйозні і тягнуть за собою великі фінансові втрати для садівника. Після нападу помідори, швидше за все, у продаж не пустять. У той же час вірус може вражати рослину безсимптомно і це  є нормальним явищем. Тому у результаті всі рослини повинні бути знищені, а тепличні рослини знезаражені», – говорить Емілі Санделл, спеціаліст з питань овочів, фруктів та ягід Норвезької асоціації садівників.

Санделл каже, що сувора гігієна та профілактичні заходи – єдиний спосіб боротьби з вірусом.

Источник: zahid.info
Новости по теме:

томати
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть