zahid.info, 2020-05-27 10:08

Лікарі Італії для BBC: "Ми стали героями, але нас вже забули"

Лікарі Італії для BBC: "Ми стали героями, але нас вже забули"

Італійська Ломбардія стала одним з регіонів, які найбільше постраждали від пандемії коронавірусу у світі. Медикам тут ледве вдається тримати себе в руках. Паоло Міранда - медбрат у відділенні інтенсивної терапії в місті Кремона.

"Я тепер більш дратівливий. Мене дуже легко розізлити. І можу встряти в бійку", - каже він BBC. Кілька тижнів тому Паоло вирішив документувати похмуру ситуацію у відділі інтенсивної терапії, фотографуючи в своєї лікарні.

"Я хочу ніколи не забувати про те, що з нами сталося. Скоро це стане історією", - додав він.

На своїх знімках італієць намагається показати, як його колеги дають раду "фазі №2" пандемії коронавірусу на тлі того, як життя в Італії поступово повертається до норми.

"Хоч надзвичайна ситуація пом'якшується, ми почуваємося оточеними темрявою. Ніби ми вкриті ранами. Ми несемо все, що бачили, всередині", - пояснив Міранда.

Про такі ж відчуття говорить і Моніка Маріотті, яка теж працює медсестрою у відділенні інтенсивної терапії.

"Зараз стало важче, ніж під час кризи. Тоді у нас був ворог, з яким треба було боротися. А тепер у нас з'явився час на рефлексії. Я почуваюся загубленою, без мети", - каже вона.

У найважчі дні пандемії коронавірусу в Італії у медиків не було часу на роздуми. Але коли лихо відступило, адреналін зник. Весь стрес, накопичений за останні кілька тижнів, тепер виходить на зовні.

"У мене безсоння і кошмари. Я прокидаюся 10 разів кожної ночі, моє серце сильно б'ється, я задихаюся", - каже медсестра Еліса Піцера. Вона скаржиться, що в критичні часи почувалася сильною, а тепер дуже виснажена. У неї немає енергії готувати чи щось робити вдома. Коли в неї вихідний, вона здебільшого просто сидить на дивані.

Месестра відділу інтенсивної терапії Мартіна Бенедітті з Тоскани  досі відмовляється бачитися з сім'єю і друзями, тому що боїться їх заразити.

"Я дистанціююся навіть від свого чоловіка. Ми спимо в окремих кімнатах", - сказала вона, додаючи, що навіть елементарні речі стали надто складними.

"Кожного разу, коли я виходжу, щоб пройтися, я відчуваю тривогу й змушена негайно повернутися додому", - пояснює медсестра.

Тепер, коли в неї з'явився час на роздуми, вона охоплена сумнівами.

"Не впевнена, що хочу далі бути медсестрою. Я бачила більше людських смертей за останні два місяці, ніж за попередні шість років", - сказала Бенедітті.

Близько 70% медиків, які брали участь у боротьбі з COVID-19 у найбільш постраждалих регіонах Італії, страждають від вигорання. Про це свідчить нове дослідження.

"Насправді це найважчий момент для лікарів і медсестер", - каже автор дослідження Серена Барелло. Коли людям доводиться мати справу з кризами, наше тіло виділяє гормони, які допомагають впоратися зі стресом.

"Але коли нарешті з'являється час на роздуми про те, що сталося, а суспільство рухається далі, все починає валитися. І люди почуваються виснаженими й емоційно страждають", - пояснила Барелло.

Вона стривожена тим, що багато лікарів і медсестер будуть страждати від посттравматичного синдрому (ПТС) ще до закінчення пандемії коронавірусу. Травматичний досвід може впливати на життя людей через місяці чи навіть роки. У випадку медиків це може негативно вплинути на їхню здатність працювати далі з інтенсивністю і зосередженістю відповідно до вимог їхньої професії.

По всьому світі лікарів й медсестер на передової пандемії вшановували як героїв за те, що вони ризикували своїми життями заради порятунку пацієнтів. Але в Італії ця любов зникає.

"Коли вони боялися померти, раптом ми стали героями. Але нас вже забули", - каже Моніка Маріотті.

"Ми повертаємось до того, що нас знову вважають ледачими і непотрібними і що ми лише люди, які витирають іншим гузно", - додає вона.

В Туріні медсестри нещодавно прикували себе один до одного й одягли сміттєві пакети, нагадуючи про імпровізовані способи захиститися в часи, коли засоби особистого захисту були в дефіциті. Вони організували протест, вимагаючи визнання своєї роботи.

"В березні ми були героями. Зараз нас вже забули", - кричала одна з медсестер в мегафон.

Їм обіцяли додаткові виплати за самовіддану роботу. Але цих грошей ніхто досі не отримав. В Італії від COVID-19 померло щонайменше 163 лікаря і 40 медсестер. Четверо з них покінчили з життям. Багато медиків в Італії кажуть, що тепер складається враження, ніби пандемії ніколи й не було.

"Мене переповнює гнів", - каже лікар Еліса Наніно.

Відколи карантин в Італії скасували, вона постійно бачить людей, які випивають і їдять разом без масок і не дотримуючись соціального дистанціювання.

"Мені хочеться підійти і кричати їм просто в обличчя, що вони ставлять всіх під загрозу. Це така зневага до мене і моїх колег", - пояснює лікар.

Источник: zahid.info
Новости по теме:

медицина Италия Covid-2019
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть