zahid.info, 2020-02-06 11:15

Business Insider: Туреччина і Росія за крок від війни в Сирії

Business Insider: Туреччина і Росія за крок від війни в Сирії

Війська США і Росії, які діють на північному заході Сирії, опинилися між все більш запеклою ворожнечею урядів Туреччини й Сирії, які обстрілювали один одного й обмінювалися авіаударами впродовж останніх 36 годин.

Обмін вогнем призвів до десятків загиблих. А чиновник НАТО розповів Business Insider, що ескалація триває в дуже напруженому регіоні, переповненому різними бойовими групами. Американські війська отримали наказ блокувати пересування російських загонів через свої контрольно-пропускні пункти. Це потрібно для того, щоб не допустити посилення плутанини у військових позиціях всередині регіону.

Сотні американських бійців спеціального призначення лишаються в Сирії, попри оголошення президента Дональда Трампа про вихід США з місії проти «Ісламської держави». За лічені дні після оголошення американського президента, армія Туреччини вторглася на сирійську територію для боротьби курдських сил поблизу кордону. Турецький наступ перетворив відносно мирний анклав під контролем курдів, звільнений від «Ісламської держави», у складну матрицю ворогуючих армій і бойовиків.

Територію тепер патрулюють чи контролюють сили США, Росії, курдів, сирійського режиму, Ірану й Туреччини, а також різноманітні сирійські бойові загони, які прихильні до тієї чи іншої сторони. Більшість з цих патрулів розгорнуті вздовж траси М4, яка простягається паралельно до турецько-сирійського кордону.

У неділю й понеділок війська Туреччини й Сирії вступили в пряму сутичку після того, як сили режиму Башара Асада спробували зайняти частину М4, атакуючи бойову групу, озброєну й треновану Анкарою. Війська сирійського режиму за підтримки російського й іранського загонів спеціального призначення вже багато місяців намагаються захопити останній анклав повстанців у провінції Ідліб, який лежить на захід від коридору.

Після того, як сирійський ракетний обстріл вбив щонайменше 5 турецьких солдатів, Анкара в понеділок завдала низку авіаційних ударів, вбивши 75 лояльних до Асада солдатів.  Видання пише, що ця сутичка стала найгіршою конфронтацією між Туреччиною і Сирією з дня початку сирійських протестів 9 років тому.

«Турки скористалися телефонною лінією для деескалації з росіянами, намагаючись подбати, щоб сутички не зачепили й їх», - сказав військовий чиновник НАТО, який здає про деталі подій.

Він додав, що радники з Росії глибоко інтегровані в сили сирійського режиму. Тому Туреччина намагається уникнути конфлікту ще й проти російських військових.

«В планах Росії немає пункту в дусі «втягнутися у війну проти турків». Тому вона швидко відвела своїх хлопців подалі», - додав співрозмовник видання.

«Але через вузький простір, сполучений кількома дорогами, цілий регіон переповнений озброєними людьми, які зіштовхуються між собою», - пояснив неназваний чиновник НАТО.

Президент Туреччини Раджеп Таїп Ердоган теж дав зрозуміти, що не хоче конфлікту з Росією.

«Я особливо хочу сказати владі Росії, що наш співбесідник тут не ви, а сирійський режим. Тож не ставайте у нас на шляху», - сказав він перед тим, як вирушити в Україну.

З повідомлень у соціальних мереж відомо, що на трасі М4 війська США відмовляються дозволяти російським військовим проходити через свої КПП. В НАТО це називають «тактичним блокуванням» територій навколо американських військ.

«Тут кожного дня здається, що всі в цій зоні можуть почати стріляти один в одного. Але коли турки й сирійці почали напряму обстрілювати позиції один одного, стало очевидним, що вільне пересування потенційно ворожих сил може ще більше погіршити ситуацію. Тому поки що в дії буде блокування з міркувань захисту сил», - пояснив співрозмовник видання.

Источник: zahid.info
Новости по теме:

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть