zahid.info, 2021-05-11 13:42

Озвучено 8 головних критеріїв при виборі земельної ділянки для купівлі

Озвучено 8 головних критеріїв при виборі земельної ділянки для купівлі

Земля у всі часи була величезною цінністю. Особливо в наш нестабільний час, коли все минає, а земля залишається. Але для того, щоб вкладення виправдало себе, потрібно врахувати чимало факторів. Підходити до цього питання потрібно вдумливо та уважно. Сергій Коновалов, директор консалтингової компанії  Земельний Фонд України в агро-блозі AgroNews.UA розповів про 8 головних критеріїв земельної ділянки для купівлі.

На що потрібно звернути увагу при виборі земельної ділянки:

1. Цільове призначення

Перше, що має зробити майбутній власник ділянки: визначитись, навіщо вона йому потрібна. Здавалось би – банально. Але з цим після покупки у власника бувають проблеми. За законом змінювати цільове призначення с/г земель заборонено. Як, власне, і багатьох інших, таких як рекреаційного, оздоровчого чи історико-культурного призначення. Тож визначились із ціллю купівлі – і лише потім розглядаєте варіанти.

2. Документи

Це вже наступний етап, коли маєте на прикметі певну земельну ділянку. До укладення угоди треба обов’язково отримати два документи. Вони є головними та найважливішими, що дозволять, як мінімум, не стати жертвою шахраїв. Це витяг із Державного земельного кадастру (ДЗК) та витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

3. Як раніше використовувалася земля

Якщо з документами з реєстрів усе гаразд, можна придивлятися до ділянки більш ретельно. У випадку із землею під забудову треба врахувати, чи там вже щось побудовано, чи ні. Якщо побудовано, варто провести аудит і визначитись: стару будівлю зносити і будувати заново або ж відремонтувати та добудовувати. Другий варіант дешевший.

У випадку із с/г землею треба розуміти, що там сіяли раніше. Аби не вийшло так, що у вас плани у перший рік посадити пшеницю, а землю вже «висмоктали» ріпаком, і жодного врожаю найближчі кілька років не отримати. Тому для уникнення подібних «сюрпризів» потрібно обов’язково замовити пробу ґрунту.

4. Якісні характеристики

Земельна ділянка має свою специфіку: рельєф, заліснення, перезволоження або навпаки недостатність вологи, низьку родючість ґрунту. І якщо рельєф та заліснення можна побачити неозброєним оком на місці, то рівень вологи чи родючість ґрунту без спеціальних засобів, знань та навичок ніяким чином не визначиш. Консультуйтеся з незалежними фахівцями, щоб мати повну інформацію.

5. Кількісні характеристики

Досить часто земельні паї, які члени колгоспів отримували у приватну власність, складались із кількох земельних ділянок. Зараз це окремі об’єкти нерухомого майна, однак, як правило, продаються вони одними лотами. Тобто, купуючи земельну ділянку, в додаток можете отримати ще одну або й декілька ділянок садів, сінокосів чи пасовищ. Такі частки зазвичай не мають особливої цінності, оскільки малопридатні або ж взагалі не придатні для основного виду використання — рослинництва. Перевірте це.

6. Правові характеристики

80% сільськогосподарських земель в Україні на сьогодні використовується через оренду. Це досить врегульовано чинним законодавством питання та зазвичай зареєстровано державою (в даному випадку — визнане легітимним). Можна із достатньою вірогідністю стверджувати, що 8 ділянок із 10, що продаватимуться після 1 липня 2021 р. будуть обтяжені орендою. Отже, будьте готові під час та після придбання земельної ділянки вести комунікацію із третьою стороною — орендарем.

7. Чи є у ділянки «підводні камені»

У кожної ділянки є своя історія, і не завжди така, що порадує потенційного покупця. Це може бути що завгодно. Якщо це с/г земля, можливо, її кілька разів «віджимали» рейдери, і власник вирішив позбутися проблемного активу. Або ж проблеми з визначенням межі, через що доводиться постійно скандалити з сусідами. Один із найгірших варіантів — подвійна приватизація. Тобто людина свідомо (чи ні) отримала другу ділянку, хоча має право лише на одну. А вже потім продала її вам. І коли це з’ясується, землю доведеться повернути державі, хоча ви придбали її цілком законно.

8. Ринкова вартість

Важливо до покупки зробити аудит і розуміти ринкову ціну, щоб не переплатити. Вартість може сильно варіюватися залежно від регіону, області, району та цільового призначення ділянки.

Якщо ви плануєте купівлю сільськогосподарської землі, подумайте над наведеними нюансами вище. І це ще не виключний перелік! Не ризикуйте вкладати кошти в активи, які не забезпечать бажаного результату.

Источник: zahid.info
Новости по теме:

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть