zahid.info, 2021-06-23 16:11

Названо ТОП-8 ферм в Україні, які варто відвідати

Названо ТОП-8 ферм в Україні, які варто відвідати

Українські ферми — це не лише про корів та свиней. Креативні господарі не йдуть простим шляхом, а відкривають екзотичні ферми та активно розвивають екотуризм. Ви можете відвідати крокодилів, подивитись на життя буйволів, сфотографуватися зі страусом та погодувати віслюків. І так, це все в Україні. Пропонуємо вам познайомитись ближче з унікальними українськими фермами, які вам точно варто відвідати.

1. Долина страусів під Києвом

Де: село Ясногородка, Київська область.

Якщо ви хочете екзотичного відпочинку, то не обов’язково їхати у спекотні країни. Неподалік від Києва знаходиться “Долина страусів”. Це найбільша в Україні страусина ферма, і єдина, на якій проживають всі види страусів. Маточне поголів’я страусів було завезено у квітні 2001 року і вже через місяць, в червні, з’явилися на світ перші київські страусенята. Зараз ферма налічує понад 100 страусів. Крім цього, на території є зоопарк, де проживає безліч інших тварин — павичі, віслюки, поні, свинки, козлики, качки, фазани, барани, верблюд.

Тут можна прогулятися з екскурсоводом та дізнатись багато цікавих фактів про тварин. Наприклад, що тривалість життя страусів може досягати до 70 років. Крім цього, тут ви можете покататись на африканському страусі, продегустувати авторське вино, спробувати ексклюзивні страви та просто чудово провести час з родиною в компанії екзотичних тварин.

2. Вінницькі крокодили

Де:  м. Вінниця

Хтось розводить кіз, а подружжя з Вінниці — крокодилів. Світлана та Дмитро Бичковські ще 10 років тому почали займатись розведенням екзотичних тварин і купували їх у циркачів та приватних зоопарках. Зараз утримують до трьох десятків рептилій.

На фермі не продають м’ясо та не роблять з тварин модні аксесуари. Засновник переконує, що ферма створена для розширення та збереження всіх видів хижих рептилій. Подружжя навчилось вирощувати хижаків навіть з яєць. Але новонароджених крокодилів нікому не продають. Цікаво, що ферма є мандрівною, тому ви можете зустріти крокодилів і у власному місті.

3. Західний равлик

Де: с. Солонка Пустомитівського р-ну Львівської області.

Для більшості гурманів равлики вже давно не є делікатесом. А є й ті, хто створює цілі равликові господарства! Ірина та Іван Юськевичі ще у 2017 році відкрили власну ферму з розведення молюсків. Ферма спеціалізується на розведенні та реалізації равликів сімейства HELICIDAE роду Helix (Pomatia, Aspersa Maxima, Aspersa Muller). Види равликів відрізняються не лише походженням, а й розмірами. Їхнє м’ясо смачне та корисне.

Господарі ферми готові поділитися тонкощами розведення равликів з тими, хто хоче відкрити власний бізнес та з простими туристами. На фермі ви зможете відкрити для себе незвичайний світ життя равликів та спостерігати за процесами вирощування, відкладання ікри. А також тут можна скуштувати смаколики, позмагатись в равликових перегонах та чудово провести час.

4. Віслюкова ферма

Де: Вінницька область, Крижопільський район, село Заболотне

На цій фермі живе 42 віслюка і тут планують виробляти найдорожчий сир у світі. А все тому, що лише за літр молока ослиці за кордоном просять 58 євро, а за сир – 1760 євро. Віслюкова ферма знаходиться на території професійного училища в селі Заболотне, що на Вінниччині. Заснував її нинішній директор училища Василь Романцов. У 2012 році він перевіз сюди першу п’ятірку віслюків з Туреччини. За тваринами доглядають студенти училища і сам директор.

Окрім ослячої ферми, в училищі є лайки, ведмеді, борсуки і купа інших тварин. Але, звісно, найбільша увага відвідувачів зазвичай прикута до огородженої для 30 ослиць та 12 віслюків (не рахуючи малят) території. Окрім спілкування з тваринами, туристи мають можливість безкоштовно спробувати молоко ослиці. Директор переконаний, що воно має цілющі властивості. 

5. Буйволина ферма

Де: Закарпатська область, Виноградівський район, село Олешник

У мальовничому куточку Закарпаття знаходиться дім карпатських буйволів. Єдина в Україні буйволина ферма “Карпатський буйвіл” відновлює популяцію цих дивовижних і дуже корисних тварин. Чому корисних? Бо ще кілька років тому ці тварини допомагали людям валити лічи та орати землю. А сьогодні карпатські буйволи знаходяться на межі зникнення. Утримувати й відновлювати популяцію таких тварин на фермі розпочали 9 років тому. Коли ж кількість стада побільшала, вирішили створити ферму, на якій нині близько 50 буйволів.

Під час екскурсії можна ближче познайомитися з цими тваринами, побачити, як вони ласують сіном. Тут також працює невеликий переробний цех, де з корисного молока готують екологічно чисті продукти. Буйволину продукцію куштують за таким порядком: молоко, сир “Панір”, домашній плавлений сир, моцарела, масло, сметана та сир. Сім позицій є постійними, а ось восьма змінюється залежно від наявності ресурсу: може бути бринза, або овечий чи ж буйволиний тверді сири.

6. Екоферма Климівка

Де: м. Благовіщенське, Кіровоградська область

Екоферма “Климівка” – це місце, де поєдналось фермерське життя з комфортним проживанням у зручних заміських будиночках.

“Я відвідав не один десяток ферм у Європі та Північній Америці, мені захотілося втілити тут, на український землі, те, що я побачив у світі. Уже сьогодні на екофермі Климівка ви можете ознайомитися з розмаїттям фермерського життя, скуштувати лише натуральні продукти, подихати свіжим повітрям, оздоровити тіло у бані та заспокоїти душу, просто перебуваючи на природі”, – каже засновник ферми Андрій Клименко.

На території ферми є екоферма баранчиків Романівської породи, сад та город, а також невеличка пасіка. Тут можна і подихати свіжим повітрям, і оздоровити тіло у бані, і відпочити на сіновалі, і в більярд чи теніс пограти. А для любителів риболовлі тут можна “полювати” на коропа, товстолоба чи окуня.

7. Центр реабілітації бурих ведмедів

Де: Закарпатська область, Міжгірський район, село Синевирська Поляна

Якщо ви ще досі не здивовані різноманітністю ферм і українських тварин, то пропонуємо відправитись до закарпатського реабілітаційного центру бурого ведмедя. Розташований він на території Національного природного парку “Синевир”. Клімат і ландшафт території ідентичний природному середовищу існування клишоногих. Місце для потерпілих ведмедів підібрали найкраще. На 12 гектарах змішаного лісу з гірськими річками та водоспадами. Спочатку ведмеді живуть у вольєрах, а після лікування їх відпускають в облаштоване природне середовище.

Сюди потрапляють тварини, які пережили нелегке минуле. Є історія про ведмедя, якому мастили лапи вазеліном і кидали на розпечене залізо, щоб він навчився “танцювати”. Таке навчання не дало результатів і його віддали в центр. Спочатку ведмеді живуть у вольєрах, а після лікування їх відпускають в облаштоване природне середовище. Це місце вразить будь-якого туриста не залишить байдужим.

8. Cozy Farm – козяча ферма

Де: с. Когути, Львівська область

Сімейне господарство Cozy Farm – це мініферма, що налічує понад тридцять кіз. Її засновниками є молоде подружжя Андрій та Галина Маланчаки, яке покинули місто та переїхали в закинуте обійстя.

“Кози у нас дуже щасливі, адже харчуються вільним випасом (навіть зимою) і завжди перебувають на свіжому повітрі. Тому молочко таке смачне і корисне. Бо перш ніж потрапити в банку, кізоньки визбирують у лісі та полі, ті трав’яні смаколики, які вважають за потрібне”, – кажуть засновники ферми.

Подружжя активно розвиває екотуризм та запрошує до себе всіх охочих. Гості поринути у казкову і затишну атмосферу села, як у дитинстві, а також скуштувати натуральну молочну продукцію від Cozy Farm. А фішкою екоферми є екстремальні гойдалки, які власноруч створив власник господарства.

Источник: zahid.info
Новости по теме:

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть