zahid.info, 2020-11-26 11:45

На Чернігівщині зруйнували цукровий завод, який є індустріальною пам’яткою

На Чернігівщині зруйнували цукровий завод, який є індустріальною пам’яткою

На Чернігівщині остаточно розвалили відому в області індустріальну пам’ятку – Парафіївський цукрозавод, який був збудований 170 років тому й пропрацював півтора століття, розповіла новообрана очільниця Парафіївської громади ГалинаПетруша. 

«Кілька днів тому впала остання стіна, це просто жахіття! Зараз на місці заводу – купа битої цегли і більше нічого. Літні люди в Парафіївці плачуть, бо на підприємстві свого часу працювало не одне покоління місцевих жителів», – сказала селищний голова.

За її словами, разом із заводом розвалили й порізали на металобрухт Парафіївську ТЕЦ, яка обслуговувала підприємство. Всі будматеріали та метал вивезли.

У понеділок, 23 листопада, Галина Петруша на новій посаді працювала перший день. Тому, сказала, ще не знає, хто нині є власником території розваленого заводу, що знаходиться в центрі селища. Проте, звісно, буде з ними зв’язуватись, оскільки разом з односельцями переживає за те, що ж буде на місці підприємства.

У місцевих ентузіастів були пропозиції зробити найбільший туристичний індустріальний арт-об’єкт у Європі.

Ще цього літа спільнота «Чернігівщина туристична» у Фейсбуці презентувала Парафіївський цукрозавод у якості цікавого автентичного індустріального комплексу з раритетними будівлями, величезною димовою трубою та понад 100-річним обладнанням. Хоча на той час там уже залишалась, можливо, одна стіна. Адже у власників плани вочевидь були інші.

«Єдиний плюс від зупинки заводу – ставок став чистий. Коли працювало виробництво, він забруднювався, а тепер люди в ньому рибу ловлять», – сказала уродженка Парафіївки Галина Андрусенко.

Вона розповіла, що будівля підприємства була старовинною, цікавою з точки зору архітектури, стіни прикрашали викладені з цегли візерунки. В такому ж стилі у селищі були споруджені залізнична станція та житлові будинки для заводчан. Вони до сьогодні збереглися.

Жінка додала, що різати обладнання та валити стіни на заводі почали багато років тому. Найдовше простояла «візитівка» Парафіївки – стіна над озером, яка була окрасою селища та пам’ятних фотографій звідти.

Источник: zahid.info
Новости по теме:

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть