zahid.info, 2020-08-05 14:00

Журналісти з'ясували, хто з чиновників вирішив посягнути на недоторкану природу в Бакоті (відео)

Журналісти з'ясували, хто з чиновників вирішив посягнути на недоторкану природу в Бакоті (відео)

Поки півсвіту у червоній зоні карантину, Україна має чудовий шанс розвинути внутрішній туризм, а чиновники – вкрасти землі у найяскравіших куточках країни.

Бакота - унікальне затоплене село і водна перлина біля Кам'янця-Подільського. Найближче сюди добиратися з Кам'янця-Подільського - трохи більше 40 кілометрів трасою Т2317.

Та ці краєвиди сподобалися не лише туристам, а і місцевому наглядачу за земельними ділянками часів Януковича, який просто на береговій лінії вирішив збудувати собі готель.

Чи побачать українці ці розкішні береги Дніпра без забудов та хто дозволяє знущатися над цими краєвидами – дивіться у сюжеті програми "Гроші".

Фантастичні природні краєвиди, неповторні каньйони Дністра - Національний природній парк "Подільські товтри". У курортне село Стара ушиця їдуть відпочивати із усієї країни. Поруч - легендарне затоплене село Бакота - відомий туристичний магніт. Закриті кордони цьогоріч - шанс дати поштовх розвитку курорту. 

Але нині ці мальовничі пляжі захоплені, берегову зону перегородили. Техніка, робітики, розкопані стежки - будівництво повним ходом. Один з бінзнесменів вирішив відкрити тут готельний комплекс і все було б добре, якби не одне "але": все це будується незаконно. Закривати доступ до води за законом заборонено.

Адвокат Віктор Кобилянський наголошує, що для великих річок у нас прибережно-захисна смуга 100 метрів, для середніх - 50 м, для малих - 25 м.

Зараз усі місцеві та туристи борються за своє право на відпочинок. Кажуть, що тут не обійшлося без нахабних схем. 

За документами на цій ділянці може бути хіба сад та город, натомість "росте" шикарний готель. Та навіть з усіма дозволами будувати тут більше двох поверхів категорично заборонено. А ми бачимо цілих п'ять! Мало того до річки явно менше 50 метрів.

"Враховуючи відстань, яку ми бачимо, я можу впевнено казати, що це будівництво здійснюється у прибережній захисній смузі і це порушення закону", - наголошує адвокат Кобилянський. 

Забудовник - Чорний Анатолій Омелянович - за часів Януковича очолював філію Держгеокадастру у Хмельницькій області. Тому не дивно, що козирних земельних ділянок, записаних на його родичів близько 20. Та й після звільнення, подейкують місцеві, від земельних справ не відійшов. Його називають "смотрящим за оборудками". 

Щоб побачити масштаби забудови, доводиться до неї плисти. Тут на території баня, два гостьових будинки і найголовніше - три власних виходи на річку. Тут порушення на порушенні, каже експерт.

Тож поки одні шикують, для простих людей тут залишили маленький шматочок біля води, бо вся інша територія давно розпродана.

На зв'язок із журналістами власник цього добра біля прибережної зони - Анатолій Чорний - так і не вийшов.

Дивно, що і місцева влада багато років не помічає нахабно забраних берегів, хоча місцеві мешканці б'ють на сполох. Міський голова таки пообіцяв перевірити законність забудов. 

І подібні ситуації, на жаль, по всій країні, кажуть експерти. Що ж робити, якщо ви побачите, що ваші береги захоплюють і незаконно там будують? Фахівці радять перш за все звернутися до контролюючих органів, до Держархбудінспекції для перевірки законності забудови, і звернення до Держгеокадастру області.

Нагадаємо, Дністровський каньйон – поки не настільки розкручений, але вже на впевненому шляху до завоювання сердець туристів.

Источник: zahid.info
Новости по теме:

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть