zahid.info, 2020-10-13 13:50

Сума виплат постраждалим у ДТП з вини незастрахованих водіїв зросла на 23,5%

Сума виплат постраждалим у ДТП з вини незастрахованих водіїв зросла на 23,5%

За 9 місяців 2020 року сума виплат з фонду захисту потерпілих (ФЗП) МТСБУ по ДТП, винуватцем яких стали автовласники без чинного поліса ОСЦПВ, зросла на 23,5% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і склала 104,1 млн грн. Кількість таких виплат збільшилася на 22%, склавши 2946 шт.

Також у січні-вересні 2020 року зросла сума виплат за водіїв пільгових категорій. За підсумками трьох кварталів поточного року цей показник склав 26,8 млн грн (+24,9%). 

Динаміка сум регламентних виплат за незабезпечені транспортні засоби, 9 міс. 2016-2020 рр.

Період

Сума виплат, млн грн

9 місяців 2016 року

48,5

9 місяців 2017 року

67,04

9 місяців 2018 року

81,6

9 місяців 2019 року

84,97

9 місяців 2020 року

104,97

 

«Українські автовласники часто нехтують вимогою закону про обов'язкову наявність чинного договору ОСЦПВ. Зростання виплат за незабезпечені (незастраховані) транспортні засоби свідчить про те, що таких водіїв стало більше. І хоча багато хто сподівається, що поліс ОСЦПВ їм не знадобиться, тому що вони не стануть винуватцям аварії, статистика МВС і МТСБУ говорить про те, що це може статися з кожним: за рік в Україні відбувається понад 200 тис. ДТП», – зазначає генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко.

Відсутність поліса ОСЦПВ в разі ДТП створює серйозні фінансові виклики для водія-винуватця аварії. Він заплатить штраф не тільки за порушення ПДР, а й за відсутність договору ОСЦПВ. Крім того, здійснивши страхову виплату постраждалим, МТСБУ обов'язково подає регресний позов до винуватця і стягує з нього повну суму завданих збитків, плюс витрати на експертизу, судові витрати та інші супутні витрати.

«МТСБУ щорічно стягує десятки мільйонів гривень у порядку регресу з незастрахованих винуватців ДТП. Тому напосідливо рекомендую кожному водієві зважити можливі наслідки й убезпечити себе від фінансових труднощів, обов'язково уклавши договір ОСЦПВ», – говорить Володимир Шевченко.

 

Довідка

Моторне (транспортне) страхове бюро України  (МТСБУ) – об’єднання страхових компаній, які здійснюють обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів за шкоду, заподіяну третім особам (ОСЦПВ). Основними завданнями об’єднання є виконання гарантійних функцій стосовно відшкодування шкоди, управління централізованими страховими резервними фондами, забезпечення членства України в міжнародній системі автомобільного страхування "Зелена картка", та інші. Наразі членами МТСБУ є 48 страхових компаній. Членство у МТСБУ для компаній, які пропонують поліси ОСЦПВ, є обов'язковим згідно з чинним законодавством України.

Источник: zahid.info
Новости по теме:

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть